Peder Mørk Mønsted


Peder Mørk Mønsted

Peder Mørk Mønsted byl dánský realistický malíř.


před rokem

Mønsted se narodil v Balle Mølle poblíž Grenå v Dánsku. Byl synem Otto Christiana Mønsteda a Thory Johanne Petrea Jorgensen. Jeho otec byl prosperujícím stavitelem lodí. V raném věku začal navštěvovat hodiny malby na umělecké škole v Aarhusu. V letech 1875 až 1879 studoval na Královské akademii výtvarných umění u Nielse Simonsena a Julia Exnera. V roce 1878 Mønsted studoval u umělce Peder Severin Krøyer. V roce 1882 pobýval nějaký čas v Římě a na Capri, poté v následujícím roce navštívil Paříž, kde pracoval v ateliérech Williama Adolphe Bouguereaua. Postupně si vytvořil osobní styl akademického naturalismu.

Mønsted byl obvyklý cestovatel. V roce 1889 odešel do Alžírska. O tři roky později odcestoval do Řecka, kde byl hostem krále Jiřího I., který se narodil jako dánský princ. Zatímco tam, on také dělal portréty řecké královské rodiny. Poté navštívil Egypt a Španělsko. Během svých pozdějších let strávil hodně času ve Švýcarsku a cestoval po Středomoří. Jeho cesty přinesly četné skici, které se staly obrazy, které prezentoval na několika mezinárodních výstavách. Obzvláště populární byl v Německu, kde uspořádal několik výstav v Glaspalast v Mnichově.

Většina jeho děl je v soukromých sbírkách. V roce 1995 se ve Frankfurtu nad Mohanem konala velká retrospektiva nazvaná „Světlo severu“.